Лесен начин за възстановяване на надвнесени данъци

Регистрирайте се сега, ще отнеме само няколко минути

Защо хората емигрират в Германия?

Към днешна дата повече от 9 милиона чужденци живеят в Германия.Тя е втората най-предпочитана дестинация в световен мащаб, след САЩ. Всяка година хиляди мигранти пристигат в Германия, търсейки по-добър живот. Хора от различни националности, религии, професии и различна степен на образование са превърнали Германия в културна мозайка. Защо тази страна е толкова предпочитана миграционна дестинация?

Германия е добре позната със силно развитата си социална политика. Принципът на социалната система е залегнал в закона. По този начин Германия се отдава да защитава, освен гражданската свободата, естествените права на живот на своите граждани. В случай че човек не може да се грижи за себе си, ще го направи държавата. В случай че човек може да се грижи за себе си, но това не е достатъчно, за да живее достойно, държавата отново ще се притече на помощ.

В Германия гражданите, който не работят, могат да изискват социално подпомагане. Всеки, който е безработен, има право на обезщетение за безработица: 60% от последния нетен доход за гражданите без деца и 67% - за тези, които са родители. Икономическите имигранти често се възползват от социалната система, защото обезщетенията в тази страна се изплащат дори и на тези, които никога не са работили в Германия. Те просто трябва да се регистрират като "безработни".

Равнището на безработица в Германия за 2015г. беше само 4,7%. Търсените професии в страната са лекари, IT специалисти и инженери. В допълнение, има много свободни работни места, за които не се изисква определена степен на професионална квалификация. Такива са водопроводчик, електротехник, занаятчия и др. Голямо търсене има и на професионални експерти. Мултинационалните корпорации в Германия, като BMW, Siemens, Adidas, Volkswagen и други, всяка година осигуряват работни места на хиляди граждани. През последните години Германия успява по-добре от всякога да интегрира имигрантите на пазара на труда.

Хората могат да бъдат спокойни за своите старини, защото средната пенсия в страната е около 1000 евро на месец, като в западната част е по-висока отколкото в източната.

Също така, всеки данъкоплатец, който живее със своето дете, има право на детски надбавки (Kindergeld). Помощите се получават докато децата навършат 18 годишна възраст, въпреки че периода може да бъде удължен до 25 годишна възраст на детето, в случай че то още учи или се покриват определени изисквания за удължаване. Родителите получават на месец: 190 евро на дете /за до две деца/,196 евро за трето дете и 221 евро за всяко следващо.

Германия е привлекателна дестинация и за младежта. Завършилите както в страната, така и извън нея, имат право да продължат своята бакалавърска и магистърска степен в Германия безплатно. В същото време, таксите на частните университети стигат до 20 000 евро на година. Всеки, който желае да учи в Германия, трябва да владее езика на добро ниво. Кандидат-студентите, които не са немски граждани, трябва да издържат успешно езиков тест преди приема в определен университет. С растящия брой на англоезичните програми за чуждестранни студенти, обаче, съществува и възможността човек да се обучава и на английски език.

Добрите кариерни възможности и високото заплащане, чистата околна среда, ниските нива на престъпност, изобилието от културни забележителности, англоезичните програми - това са условията, правещи Германия толкова атрактивна за чужденците. Потокът от емигранти в страната е огромен поради множество причини, но може би тези с най-голямо значение са силно развитата икономика и социалната политика.

Върни се
Към върха